onderzoek en advies in recreatie en toerisme

projecten - trendrapportage limburg 2013- 2014

Trendrapportage Limburg 2013- 2014

In opdracht van de provincie Limburg brengt het Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd in samenwerking met onderzoeksbureau De Afdeling Onderzoek twee jaar op rij de Trendrapportage Limburg uit. In deze rapportage zijn ontwikkelingen in het toerisme op kwantitatieve wijze gepresenteerd.
Hierbij is zowel de dagrecreant als de verblijfstoerist, zowel uit Nederland als uit het buitenland geanalyseerd. De belangrijkste bevindingen in een notendop:

  • Limburg blijft tweede vakantieplek voor Nederlanders (na Gelderland). Het aantal vakanties is afgenomen, maar de tijd dat men verblijft is toegenomen.
  • Limburg is binnen Nederland dé provincie voor bungalowvakanties en stedentrips, waarbij Zuid-Limburg beter is ingericht voor stedentrips en hotels, en Midden- en Noord-Limburg voor bungalowvakanties.
  • Ontwikkelingen in het verblijfsrecreatieve aanbod vragen onverminderd aandacht. Met andere woorden: het aantal slaapplekken op bungalowparken, hotels en campings blijft stijgen, maar de bezettingsgraden schommelen. Dit wordt de ‘verblijfsrecreatieparadox’ genoemd en is op meerdere plekken in Nederland gaande. Provincie Limburg gaat hier nader onderzoek naar doen. Lees hier meer over ons onderzoek naar de verblijfsrecreatieparadox in de provincie Gelderland.

Ook in 2015 heeft het Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd in samenwerking met De Afdeling Onderzoek deze Trendrapportage opgesteld. De gehele rapportages en factsheets zijn te downloaden via deze link.