Nieuws

De voordelen van groen in de stad zijn de laatste jaren steeds meer aan het licht gekomen. Het draagt bij aan de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van een stad om te wonen en te werken. De parken, groenstroken en het water zijn de groene longen van de stad en een ontmoetingsplek voor inwoners, een plek om te ontspannen en in de buitenlucht te zijn. Nu Nederland steeds verder verstedelijkt is het belangrijk dat een stad leefbaar is en blijft. En het groen in de stad speelt hier een grote rol in. Dat is in deze coronatijd nog duidelijker geworden: de parken en groene buitenruimtes in de stad en de natuur buiten de stad werden drukker bezocht. Als deze pandemie één ding duidelijk heeft gemaakt, is het wel dat men behoefte heeft aan natuur of groen, maar tegelijkertijd aan een plek om mensen te ontmoeten. En laat de stad daar nou een mooie omgeving voor zijn.

Niet alleen voor inwoners heeft een groene omgeving voordelen, maar het heeft ook een positief effect op de biodiversiteit en klimaatbestendigheid van steden. Meer groen vermindert bijvoorbeeld de kans op wateroverlast en draagt bij aan het verkoelen van de stad in de zomer. Daarnaast draagt het ook bij aan de sociale cohesie door de inrichting van de pleinen, parken, buurt- en volkstuinen, etc. en heeft het een positief effect op gezondheid en welzijn. Kortom, genoeg redenen om groen in de stad te creëren.

 

De groene longen van Rotterdam

De gemeente Rotterdam deelt deze mening en ziet het belang van groen voor haar inwoners. “We zijn door corona extra met de neus op de feiten gedrukt hoe belangrijk een aantrekkelijke en groene buitenruimte is voor alle Rotterdammers. Met de volgende zeven stadsprojecten geven we Rotterdam meer groene stadslongen. Aantrekkelijke openbare plekken waar bewoners en bezoekers elkaar ontmoeten, bewegen en recreëren. En die tegelijkertijd ook oplossingen bieden voor andere belangrijke opgaven van de stad. Daarnaast zorgen ze voor meer werkgelegenheid, een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor ondernemers en meer ruimte voor festivals.” (Gemeente Rotterdam).

Middels 7 stadsprojecten werken ze aan het verbeteren van de groene longen van de stad. Een van deze stadsprojecten is het Getijdenpark Feyenoord.

 

Natuurbeleving in de Nieuwe Maas

In de buitenbocht van de Nieuwe Maas, van het Eiland van Brienenoord tot het Mallegatpark, wordt een uniek rivieroeverpark aangelegd met getijdennatuur en recreatiemogelijkheden. De Nieuwe Maas is een getijdenrivier, maar (nog) nauwelijks op deze manier beleefbaar voor inwoners. Met het ontwikkelen van het Getijdenpark wil de gemeente Rotterdam deze getijdennatuur beleefbaar maken en extra ruimte creëren voor groen en natuur in de stad. De gemeente vindt het belangrijk daarom belangrijk dat het Getijdenpark aantrekkelijk is voor de huidige en nieuwe inwoners en dat zij de riviernatuur van dichtbij kunnen ervaren en de dichtbevolkte stadswijk kunnen ontsnappen en de natuur om de hoek hebben.

De recreatieve mogelijkheden en wensen voor de inwoners van de nabijgelegen wijken spelen hier dus een belangrijke rol in. Om vorm te geven aan recreatie op het Getijdenpark, brengen wij de recreatieve behoeften van inwoners in kaart ten aanzien van stadsgroen. Wat vinden de inwoners aantrekkelijk? En wat zijn de wensen van inwoners rondom het toekomstige getijdenpark ten aanzien van vrije tijd en recreëren (in de natuur)? Hoe willen ze daar recreëren?

De inwoners zijn gevraagd om mee te denken via een enquête en verschillende gebruikersgroepen van de groene buitenruimte hebben input kunnen leveren over de manier waarop recreatie een plek kan krijgen op het Getijdenpark. Zo wordt er gewerkt aan een aantrekkelijke leefomgeving! Naar verwachting wordt het Getijdenpark in 2025 gerealiseerd.

 

Meer ruimte voor groene steden

Deze gebiedsontwikkelingen in Rotterdam zijn goede voorbeelden van het werken aan toekomstbestendige groene steden. Net als Rotterdam, zijn veel steden in Nederland groeiende. De openbare buitenruimte staat onder druk: er is o.a. vraag naar woningen, behoefte aan groen, ruimte nodig voor infrastructuur en meer. Dit vraagt dus ook om groen in de stad of stadsnatuur om in te recreëren. Nu legt groen het dus vaak nog af tegen concurrerende ruimteclaims, maar als steden gaan veranderen (minder auto’s, meer hoogbouw, vergroening), zal er meer ruimte komen voor groen in de stad. Vanuit overheden en politiek lijkt hier meer aandacht voor te komen. Het bewustzijn neemt toe dat groen in de stad bijdraagt aan het klimaatbestendig maken van steden, een goed vestigingsklimaat, gezondheid en een aantrekkelijke leefomgeving voor inwoners met bijbehorende recreatieve mogelijkheden en voorzieningen. Kortom, genoeg redenen om groen in de stad te omarmen.

Meer weten over het Getijdenpark Feyenoord in Rotterdam, over recreatieve behoeften van inwoners of over recreëren in (stads)natuur? Neem dan contact op met Sanne Meekes via meekes@ruimteenvrijetijd.nl

 

Copyright foto: Gemeente Rotterdam – Arnoud Verhey

Sanne Meekes ruimte vrije tijd toerisme recreatie onderzoek advies leefbaarheid balans waardevoltoerisme

Sanne Meekes

Expert waardevol toerisme