Duurzaamheid en het Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd

Het Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd vindt een duurzame bedrijfsvoering belangrijk; we dragen met elkaar verantwoordelijkheid om onze leefomgeving en de samenleving goed achter te laten voor de toekomst. We vertellen graag wat wij doen om een bijdrage te leveren aan een duurzame toekomst.

 

Vervoer

De grootste impact op het milieu van onze organisatie, komt bij ons voort uit onze verplaatsingen. Om ons werk goed te kunnen uitvoeren, is het nodig om vaak op pad te zijn, door heel Nederland. Wij doen er alles aan om de impact van onze verplaatsingen op het milieu te minimaliseren, zonder dat de kwaliteit van ons werk er onder lijdt. Dit doen we op de volgende manieren:

 • Wij werken veel thuis, waardoor er veel minder kilometers worden gemaakt dan wanneer we op kantoor zouden zitten.
 • De corona-crisis heeft ons geleerd dat sommige overleggen prima online kunnen plaats vinden. Korte, praktische overleggen met opdrachtgevers vinden daarom bij voorkeur online plaats, om onnodige reisbewegingen te voorkomen.
 • We maken zoveel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer. Zo komt iedereen op onze ‘kantoordag’ met het OV naar Arnhem.
 • Uiteraard vergoeden wij de kosten die onze medewerkers maken in het OV voor 100%. Voor medewerkers die geen auto ter beschikking hebben, maar toch gebruik moeten maken van een auto, vergoeden wij ook het gebruik van (bij voorkeur elektrische) deelauto’s voor 100%.

 

Voeding

 • Koffie en thee die worden aangeschaft voor gebruik op kantoor zijn biologisch en voorzien van een keurmerk voor eerlijke handel, zoals Fairtrade.
 • Maaltijden (inclusief borrelhapjes en eten op bedrijfsuitjes) die op kosten van het bedrijf worden genoten, zijn vegetarisch, en anders met biologisch vlees of vis met een duurzaamheidskenmerk (bijv. uit De Goede Visgids).

 

Verblijf & activiteiten

 • Een overnachting door werkzaamheden op locatie kan de verplaatsingen van onze medewerkers beperken. Ook dit wordt vergoed door ons, mits de overnachting ergens plaats bij een accommodatie die is voorzien van een duurzaamheidskeurmerk.
 • Bij bedrijfsuitjes kiezen wij voor activiteiten die het milieu zo min mogelijk belasten. We kiezen, waar mogelijk, zoveel mogelijk voor duurzame, schone en stille alternatieven. Zo zal je ons niet snel zien quad-racen in de natuur.

 

Kantoorbenodigdheden

 • Uiteraard printen wij zo weinig mogelijk, maar als we dat doen, doen we dat dubbelzijdig en zoveel mogelijk in zwart/wit. Het papier wat we gebruiken wordt aangeschaft bij leverancier die uitsluitend duurzame producten verkopen, zoals Paperwise. Ook andere producten zoals inkt, pennen en notitieblokken worden ook duurzaam aangeschaft.
 • Vanaf 2021 zijn alle nieuw aangeschafte zakelijke telefoons van het merk Fairphones. We kunnen niet om het gebruik van een telefoon heen, maar we kunnen wel bijdragen aan duurzaam en modulair product.
 • Op kantoor en thuis zijn we ons bewust van mogelijk sluimerverbruik van apparaten en stekkerdozen; deze worden aan het einde van de dag dan ook afgesloten.

 

Financiën

 • Het Bureau heeft een bankrekening bij een duurzame bank (Triodos)

Auteurs

Jan Jaap Thijs ruimte vrije tijd onderzoek recreatie toerisme vitaliteit

Senior adviseur & partner

Betrokken, relatiegedreven en enthousiast.

Neem contact op
Tinco Lycklama ruimte vrij tijd waardevol toerisme visie beleid recreatie balans leefbaarheid

Senior adviseur & partner

Krachtige realist die relatie gedreven werkt.

Neem contact op