HomepageNieuwsTinco Lycklama

De relatie tussen de bezoeker en de bestemming kan op verschillende manieren onder spanning komen te staan. Vaak gaat het om vakantiegangers die voor problemen zorgen voor de lokale bevolking. In Spanje is op een zeer ludieke wijze omgegaan met klachten van toeristen. Het betrof toeristen die vaak op een stedentrip gingen en nu in de rurale setting van Ribadesella terecht kwamen, een klein Spaans dorpje, met 5700 inwoners. De klachten betroffen de hinderende geluiden van kerkklokken, balkende ezels en roepende hanen in de ochtend.

Hoewel het niet om veel klachten ging, gebruikten de ambtenaren van de gemeente dit moment aan om poster te maken waarin toeristen werden ‘gewaarschuwd’ voor deze rurale geluiden, weliswaar beleefd, maar zeker ook met een duidelijke boodschap: je bent welkom op het platteland en daar horen deze geluiden bij. Als je daar niet tegen kunt, ben je misschien niet op goede plek.

 

Focus op de kwaliteitstoerist is niet zonder risico
Ook in Nederland is het bewustzijn gegroeid dat de bezoeker moet passen bij de bestemming, dat noemen we de kwaliteitstoerist. Ikzelf denk niet dat de zoektocht naar de kwaliteitstoerist ons helpt bij het streven naar waardevol toerisme. Er zit ook een risico aan; de cultuurtoerist wordt al gauw de hemel in geprezen en andere bezoekmotieven blijven buiten beschouwing. En het gezin dat ‘gewoon een lekker frietje eet’ blijft al helemaal buiten beschouwing. Terwijl dat toch juist het mooie is; dat we op verschillende manieren onze vrije tijd willen beleven.

Kwaliteitstoerisme, daar geloof ik wel in. Dat je toerisme zo organiseert dat het verhaal van de bestemming beleefbaar is gemaakt, dat toeristen ook daarvoor komen. En dat dit op een manier gebeurd die geen overlast veroorzaakt, maar juist bijdraagt aan lokale gemeenschappen. Daar zijn we nu met z’n allen in Nederland mee bezig en er zijn gelukkig al veel mooie voorbeelden. Uit de inwonersonderzoeken die we op een aantal plekken uitvoeren, blijkt ook vaak dat inwoners trots zijn dat bezoekers hun regio bezoeken.

Mocht kwaliteitstoerisme in uw gemeente of regio nog in de kinderschoenen staan; grijp dan elke kans aan, net zo als in het kleine Spaanse dorpje, om je eigenheid te communiceren, dat is wat je bijzonder maakt en waar je als bestemming trots op mag zijn. Dat zal de bezoekersbeleving ook ten goede komen!

 

Tinco Lycklama ruimte vrij tijd waardevol toerisme visie beleid recreatie balans leefbaarheid

Tinco Lycklama

Expert waardevol toerisme

Auteurs

Tinco Lycklama ruimte vrij tijd waardevol toerisme visie beleid recreatie balans leefbaarheid

Senior adviseur & partner

Krachtige realist die relatie gedreven werkt.

Neem contact op