Nieuws

Vanaf september is Marie begonnen als stagiaire bij Bureau voor Ruimte en Vrije Tijd. Ze stelt zichzelf graag aan u voor: “op dit moment ben ik bezig met het afronden van mijn MSc Tourism, Society & Environment aan de Universiteit van Wageningen. Om erachter te komen hoe ik mijn opgedane kennis kan toepassen in de praktijk, mag ik de komende vier maanden meewerken bij Bureau voor Ruimte en Vrije Tijd en proeven van de grote diversiteit aan onderzoeken waaraan zij werken”.

Reislustig

Mijn carrière in toerisme is ontstaan uit mijn hoge reislust. Al sinds ik jong was, begon ik reizen samen te stellen naar exotische bestemmingen, waar ik dan later over weg zou dromen. Het was daarom een logische stap om te beginnen met de (Engelstalige) Hbo-opleiding International Tourism Management, aan Hogeschool TIO in Utrecht. Het is een diverse opleiding waarin ik veel heb geleerd over de verschillende facetten van het bedrijfsleven, en hoe dit kan worden toegepast binnen de toerisme industrie. Doormiddel van leerzame projecten met professionals uit de praktijk kon ik mijzelf verder ontwikkelen. Een hoogtepunt was het opzetten van mijn fictieve reisbureau: met mijn culinaire reis naar India won ik, tijdens de competitie met studiegenoten van alle vijf de TIO-vestigingen, de eerste prijs! Dit betekende tickets naar India, zodat ik van een droom, werkelijkheid kon maken. Naast India, heb ik veel van mijn andere reiservaringen ook aan mijn eerste opleiding te danken. Zo heb ik stage gelopen bij een internationaal reisbureau in New York, en heb ik een aantal maanden gestudeerd in Parijs.

 

De impact van toerisme

Na het afronden van mijn eerste opleiding, wilde ik mij graag verder verdiepen in de maatschappelijke kant van toerisme. Voor velen gaat toerisme enkel om de jaarlijkse vakantie, maar voor anderen kan toerisme van groot belang zijn voor hun inkomen en omgeving. Met een blik op de wereld van morgen, is het ook onmogelijk om niet naar het gehele plaatje te kijken van toerisme. Tijdens mijn huidige master Tourism, Society & Environment, gaat het dus niet om het behalen van winst of het creëren van doeltreffende marketingcampagnes, maar om de mens en de natuur. Mij spreekt vooral de ontwikkeling naar duurzamere vormen van toerisme aan, en de bijdrage die toerisme kan leveren in de ontwikkeling van een bestemming.

 

Stage bij Bureau voor Ruimte en Vrije Tijd

Gezien mijn achtergrond in de commerciële en maatschappelijke kant van toerisme, zocht ik een stage waarbij ik beide richtingen kon toepassen. Bij Bureau voor Ruimte en Vrije Tijd zie ik daar de mogelijkheid toe. Momenteel begin ik bijna aan mijn zesde week, en heb ik al veel mogen leren over het analyseren van de vitaliteit van toeristische bedrijven en het vitaliseren van de toerismesector. Een vitale toerismesector draagt namelijk ook bij aan de bestemming. De komende maanden zal ik mij nog verder mogen verdiepen in uiteenlopende onderzoeken. Ik kijk er enorm naar uit om mij zo verder te kunnen ontwikkelen binnen mijn interesses. Tegelijk heeft het Bureau een gezellig team, wat de stage sowieso al een plezier maakt!

 

In mijn vrije tijd

Hoewel ik al op veel bijzondere plekken heb mogen wonen, blijft voor mij de Achterhoek toch op één staan. Ik ben geboren in Ulft (nabij Doetinchem) en woon momenteel samen met mijn vriend in een dorpje verder, genaamd Terborg. Ik vind het heerlijk om lekker te koken of te knuffelen met mijn twee poesjes. Ook speel ik sinds kort tennis, al is de kwaliteit nog niet om over naar huis te schrijven… Tijdens de vakantie ben ik graag lekker bezig. Zo vind ik het leuk om oude meubels een nieuw leven te geven of lekker buiten te klussen. Maar ook is er altijd de reislust die blijft kriebelen! Bestemmingen die hoog op mijn lijstje staan? Eigenlijk elk land wel. Moet ik toch kiezen dan lijkt mij een reis naar Namibië, Indonesië of Portugal wel erg gaaf.