HomepageNieuwspasen

Pasen, traditioneel gezien de start van het toeristisch seizoen. Een mooi Paasweekend leidt doorgaans tot meer vakanties in eigen land; het stemt ons gunstig en optimistisch voor een goede zomer. Zo niet in 2020. Terrassen bleven dicht, de bedden bleven leeg, er klonk geen startschot voor het toeristisch seizoen. Maar het werd voorjaar, het werd warm, druk buiten op straat en in de natuur. Nederland ging langzaamaan weer ‘open’. Er mocht weer gereisd worden en Nederlanders trokken er massaal op uit. Even stonden de kranten bol met positieve verhalen over de geweldige zomer. Er was geen terrasstoel onbenut, geen bed meer leeg, geen vuiltje aan de lucht. Toch?

 

Het was te mooi om waar te zijn. Met alle vrijheid en verplaatsingen, kreeg ook het coronavirus de ruimte om weer op te laaien. Hoe het verder ging, weet u allemaal. De drukte in de zomer bij campings en vakantieparken, kon helaas niet compenseren voor het verlies aan toeristen in het voor- en najaar. Er verbleven maar liefst 40% minder (!) toeristen bij logiesaccommodaties in Nederland dan in 2019. Om nog te zwijgen over het verlies aan toeristische bestedingen en banen: ondernemers die nog overeind staan, staat het water aan de lippen.

 

Nu, midden in de derde golf en tijdens een harde lockdown, vierde Nederland Pasen in eigen land. Thuis of tijdens een weekendje weg. Er wordt gefietst, gewandeld, op afspraak gewinkeld, én er worden kampeervakanties geboekt, ook al voor de meivakantie en zomer. Dat stemt hoopvol voor het kampeerseizoen en ook voor vakantieparken zijn de prognoses gunstig. ABN Amro verwacht dat de parken het net als vorig jaar goed zullen doen. Nederlanders hebben vorig jaar ontdekt hoe leuk een vakantie in eigen land kan zijn en daarbij zijn de vooruitzichten op een vakantie in het buitenland nu nog te onzeker. Bij hotels hangt het verwachte herstel sterk samen met de mate waarin een hotel afhankelijk is van buitenlandse en zakelijke gasten. Juist deze twee markten hebben meer tijd nodig om te herstellen dan de binnenlandse, toeristische markt. Bovendien, stelt Rabobank, moet niet vergeten worden dat de hele sector voorlopig nog de gevolgen voelt van de beperkende (capaciteits)maatregelen.

 

Kortom: onzekerheden zijn een zekerheid in coronatijd, maar heel voorzichtig gloort dan toch een stip aan de horizon voor een deel van de sector. Zachtjes en hoopvol klinkt dan toch: het startschot voor het seizoen 2021. Beste mensen, blijf gezond, houd vol en geniet van Nederland!