Jan Jaap ThijsMarie van de MeebergProjectenVisievorming

Eijsden-Margraten is een uitgestrekte gemeente in het zuidelijkste puntje van Nederland. Van het Maasdal bij Eijsden en het plateau tot de fruitboomgaarden ten oosten van de A2, omvat de gemeente een uniek grensgebied in het hart van de Euregio. De gemeente wordt gekenmerkt door de sfeer en beleving die het creëert. Historische dorpskernen, vakwerkhuizen en goed gastheerschap dragen bij aan de beleving van authenticiteit en de bourgondische leefstijl. Het zijn deze eigenschappen die jaarlijks veel bezoekers trekken. 

 

Toeristische groei in goede banen leiden

Toerisme vormt een belangrijk onderdeel van de lokale economie. Het draagt bij aan de werkgelegenheid en inkomsten. Voor de komende jaren wordt een verdere groei in het aantal bezoekers verwacht. Om de groei toekomstbestendig te maken en met een positieve impact op de omgeving te laten ontwikkelen, zijn wij aan de slag gegaan om beleid voor verblijfsrecreatie op te stellen. 

 

Verblijfsaanbod gekenmerkt door kleinschaligheid

Het verblijfsrecreatieve aanbod van gemeente Eijsden-Margraten wordt gekenmerkt door de kleinschaligheid en de verbinding met de omgeving. Er zijn veel B&B’s waar bezoekers hartelijk worden ontvangen, of vakantiehuizen waar men op eigen tempo kan verblijven. Het behouden van het kleinschalige karakter vormde een leidraad in de beleidsvorming. Tegelijk is het ook een eigenschap die steeds vaker onder druk staat. Met ontwikkelingen zoals ketenvorming en de toenemende kosten bij ondernemers, is het voor kleinere ondernemers lastiger om overeind te blijven staan.  

 

Oog voor alle betrokkenen, voor een vitale sector

Tijdens de beleidsontwikkeling zijn belanghebbende zo zorgvuldig mogelijk betrokken. Ondernemers hebben zich kunnen uitspreken doormiddel van een vragenlijst. En tijdens meerdere sessies zijn belangenorganisaties Koninklijke Horeca Nederland en HISWA-RECRON gevraagd om mee te denken. Het beleid is ook nauwkeurig afgestemd met andere gemeentelijke afdeling. Alles met het doel om beleid op te stellen dat werkt voor de gemeente én de sector. Hierdoor helpt het nieuwe verblijfsrecreatiebeleid de gemeente en haar ondernemers op weg richting een vitale sector. 

null

Marie van de Meeberg

Expert visievorming

Auteurs

Jan Jaap Thijs ruimte vrije tijd onderzoek recreatie toerisme vitaliteit

Senior adviseur & partner

Betrokken, relatiegedreven en enthousiast.

Neem contact op

Met oog voor detail, altijd strevend naar kwaliteit

Neem contact op