Annemiek RiefelHomepageNieuws

De wind waait dwars door mijn wollen jas op deze gure decemberdag. Hoewel de kou door mijn lijf trekt, probeer ik al 10 minuten mijn mooiste glimlach op te zetten. Voor mij ligt een fotograaf van de regionale krant op de grond. Achter mij staan de 40 meter hoge silo’s van de Steengroeve in Winterswijk. Op de silo’s heeft kunstenaar Robin Nas (ZenkOne) afgelopen zomer een kunstwerk gemaakt als onderdeel van de Silo Art Tour Achterhoek. Een grafisch ‘stilleven’ waarop een stenen tafel te zien is met attributen die iets vertellen over Winterswijk, de Steengroeve en de Achterhoek.

Sinds 5,5 jaar werk ik twee dagen in de week vanuit het Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd in detacheringsverband voor acht Achterhoekse gemeenten en Achterhoek Toerisme. In mijn rol als Kennismakelaar Vrijetijdseconomie ben ik bezig met product- en bestemmingsontwikkeling en jaag ik nieuwe initiatieven op het gebied van toerisme en recreatie aan. Ruim 1,5 jaar geleden kwam de Silo Art Tour Achterhoek op mijn pad.

Tijdens een reis door Australië maakte de Achterhoekse Suzanne Ruesink, mede-eigenaar van boerderij ’t Westendorp in Aalten, kennis met de Silo Art Trail. Een verzameling beschilderde silo’s en watertorens in Australië. De beschilderde silo’s waren niet alleen schitterend om te zien, ze bleken ook een functie te hebben: ze vertellen hét verhaal van de regio. Dit bracht Suzanne op een idee: “Dit kunnen wij in de Achterhoek ook!”

Suzanne deelde haar idee met Stichting Pak An. Die haakte vervolgens o.a. Achterhoek Toerisme en Cultuur Oost aan, die samenwerken in het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek. Samen met Cultuur Oost heb ik een plan geschreven om een Silo Art Tour te realiseren in de Achterhoek. Vervolgens zijn we op zoek gegaan naar financiering voor het project. Die vonden we o.a. bij LEADER Achterhoek, een Europese subsidieregeling voor plattelandsontwikkeling, de provincie Gelderland en gemeenten.

 

Onderscheidend blijven

De Silo Art Tour AchterhoekInmiddels zijn we 1,5 jaar en zes beschilderde locaties verder. We gaan door de hele Achterhoek tien ‘agrarische’ objecten, waaronder schuren, silo’s en fabriekspanden (van 7 tot 55 meter hoog!) transformeren tot kunstwerken. Elk kunstwerk wordt door een andere (inter)nationaal bekende street artist gemaakt.

Met dit project willen we de zichtbaarheid van de Achterhoek vergroten en de vrijetijdssector een boost geven. Want de vrijetijdssector is belangrijk voor de Achterhoek, net zoals voor veel andere regio’s en gemeenten. Voor de economie en werkgelegenheid, maar ook voor de leefbaarheid. Recreatieve voorzieningen, zoals fiets- en wandelpaden, maar ook musea, kunst en cultuur dragen bij aan een prettige leefomgeving voor alle Achterhoekers. En in deze moeilijke Corona periode willen we de sector extra stimuleren. Juist nu is het belangrijk om onderscheidend te blijven.

 

Productontwikkeling en bestemmingsontwikkeling

De Silo Art Tour Achterhoek is een goed voorbeeld hoe productontwikkeling kan bijdragen aan bestemmingsontwikkeling. Wat begon als idee om objecten die vaak als ‘lelijk’ worden beschouwd te veranderen in kunstwerken, is nu al uitgegroeid tot nieuwe trekpleister én daarmee reden om de Achterhoek te bezoeken.

De Silo Art Tour Achterhoek

In de afgelopen 1,5 jaar als projectmanager van de Silo Art Tour heb ik gemerkt dat de juiste partijen en mensen betrekken, een duidelijke visie, een goed projectteam en bovenal enthousiasme van essentieel belang is om een project van deze omvang te laten slagen. Dit project heeft me soms wat slapeloze nachten gekost, maar bovenal veel energie en plezier. De intensieve samenwerking tussen agrarische bedrijven, kunstenaars en de toeristische sector maakt dit project extra bijzonder.

En we zijn nog niet klaar, want in 2022 volgen nog vier kunstwerken in de gemeenten Montferland, Oost Gelre, Berkelland en Doesburg. En wie weet volgen er ook nog meer fotoshoots!

Auteurs

Annemiek Riefel onderzoek advies ruimte vrije tijd toerisme recreatie

Senior adviseur

Betrokken adviseur die analyses snel omzet in concrete adviezen.

Neem contact op