NieuwsNatasja SonderenVitaliteit

Inmiddels werk ik al ruim een half jaar met veel plezier bij het Bureau. De tijd vliegt! Dat komt ook door de leuke, uitdagende en veelzijdige projecten die we mogen doen. Eén van die projecten is het onderzoek naar de vitaliteit van de dagrecreatie en horeca in de Achterhoek.

Het onderzoek
Voor Achterhoek Toerisme en de samenwerkende gemeenten in de Achterhoek brengen we in kaart hoe vitaal beide sectoren zijn. Daarnaast geeft dit onderzoek inzicht in waar ondernemers kansen en uitdagingen zien voor de toekomst. Een aantal jaren geleden hebben we de vitaliteit van de verblijfsrecreatie al in kaart gebracht. Dit onderzoek is daarom een logisch vervolg om een volledig beeld te krijgen van de vitaliteit van de toeristisch-recreatieve sector.

De vitaliteitsscan
In augustus vorig jaar is een enquête gestuurd naar ruim 600 ondernemers in 11 gemeenten. Deze vragenlijst is gebaseerd op de parameters uit ons vitaliteitsmodel. Door de bizarre tijden met wisselende maatregelen om de coronapandemie in te dammen zijn ook vragen opgenomen om een indicatie te geven in hoeverre de coronapandemie een negatieve impact heeft op het bedrijf. Deze vragenlijst is, zeker na een paar herinneringsrondes, massaal ingevuld en sinds november heb ik met mijn collega’s Jan Jaap Thijs, Ellen Ruiter en Martijn Huijgen vele bedrijven mogen bezoeken. Want alleen vanachter ons bureau kunnen we natuurlijk geen goede beoordeling geven van de vitaliteit van een bedrijf. Inmiddels hebben we bijna de laatste bezoekdag in de regio gehad en begint de volgende fase: het analyseren van alle informatie.

Mijn ervaring
Ik ben geboren en getogen in Winterswijk, maar woon al lange tijd niet meer in de regio. Voor mij was dit natuurlijk extra bijzonder om op deze manier mijn geboorteregio nog beter te leren kennen. In de afgelopen maanden ben ik bij knusse theetuinen, prachtige wijngaarden, gezellige restaurants, nostalgische boerderijmusea, en uitdagende escaperooms geweest. En dit is nog maar een kleine greep uit de vele verschillende bedrijven die ik heb mogen bezoeken. Naast de enorme diversiteit aan bedrijven heb ik ook met veel verschillende ondernemers gesproken, soms enorm gedreven, soms wat moegestreden, soms inspirerend innovatief en soms met wat nodige uitdagingen om bij de tijd te blijven. Maar bewonderenswaardig is het gastvrije ontvangst met bijna altijd een kopje koffie dat werd aangeboden en de tijd die ze allemaal namen om mij te woord te staan. Dit siert de regio en geeft energie voor de volgende fase die voor de deur staat, want dat wordt nog een hele kluif! Maar ik ben benieuwd naar de mooie inzichten die dit onderzoek naar voren zal brengen.

Auteurs

Kritisch en ambitieus, strevend naar het beste resultaat

Neem contact op